Don´t dream your life, live your dream

5-2 dieten

Publicerad 2013-09-26 18:55:00 i Allmänt,

Började med 5-2 dieten förra veckan, 5:2-dieten är en diet som innebär att man kraftigt begränsar intaget av kalorier två dagar i veckan och äter normalt de övriga fem dagarna.
Jag tycker det funkar bra. Har läst på lite om denna diet och forskarna har kommit fram till att:

Fasta har funnits i tusentals år, folk i alla tider har fastat för att hålla sig friska, bota sjukdomar och rena kroppen. I många religioner är fasta ett återkommande inslag, man fastar för hälsofördelarna men också för den mentala aspekten, man lär sig kontrollera sin hunger och blir ödmjuk inför de som inte alltid kan äta när de är hungriga.

Det pågår en hel del forskning om fasta och forskarna är eniga om fördelarna. En teori om varför våra kroppar reagerar positivt på fasta är att vi faktiskt är konstruerade till att ha perioder utan mat. I dagens samhälle finns mat överallt men våra förfäder fick gå ut och jaga och samla ihop till dagens måltid, vilket oftast bestod i ett ordentligt skrovmål på kvällen. Under dagen stoppade man kanske lite bär, nötter eller annat i munnen under tiden man utförde sina sysslor. Det var definitivt inga fem mål mat om dagen – och betänk nivån av kroppsarbete som de här människorna utförde jämfört med oss!

Och nu till den trevliga sideffekten av 5:2 dieten – viktminskningen! Förutom att du alltså håller dig frisk, glad, energisk och du får leva längre som kommer du också att gå ner i vikt. Trots att du fem dagar i veckan får äta vad du vill inklusive kolhydrater, fett och mejeriprodukter  (inom rimliga ramar naturligtvis, ett lass smördrypande mackor till frukost, hamburgare med pommes frites till lunch och kebabpizza nersköljt med öl kommer inte gör dig varken hälsosam eller smal!).

Du kan alltså äta en riktigt god middag till helgen, sippa rosé i vårsolen, knapra på några chips och inte skämmas ett jota när en nybakad kanelbulle slinker ner till elva-kaffet. Så länge du två dagar i veckan har disciplin och äter ett maximum av 500/600 kalorier beroende på om du är kvinna eller man, så kommer du att gå ner i vikt oavsett.

En till trevlig bieffekt för de flesta som går på 5:2 dieten är just att man inte verkar kompensera på sina äta-dagar genom att äta dubbelt så mycket. Tvärtom verkar trenden vara att man istället tänker sig för, väljer nyttiga alternativ, mer grönsaker och mindre godis. En win-win sitation med andra ord!

 
 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Hej! Jag heter Emelie och bor i Gävle tillsammans med min sambo och våra små hårbollar. Min blogg handlar mycket om min vardag, mina vänner, familj och mina mål och framgångar i livet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela